Dierenartsen Abrams en Apers 0468 19 57 77 Zwijndrecht

0468 19 57 77
Facebook logo
Dog en Cat ID

Cat ID & Dog ID

Belangrijke informatie in verband met de chip van uw kat en hond: CatID en DogID gaan vanaf 1 mei 2021 de wet op de privacy (GDPR) toepassen. Dat betekent dat vanaf dan uw contactgegevens op de site van CatID en DogID alleen maar zichtbaar worden als u er expliciet de toestemming voor geeft.

Tot nu toe moesten baasjes het specifiek aanduiden wanneer ze hun gegevens vertrouwelijk wensten te houden. Dat wordt dus vanaf 1 mei 2021 anders: alle gegevens worden pas openbaar als de eigenaar daar expliciet de toelating voor geeft.

U moet zich dus met uw elektronische identiteitskaart aanmelden op www.catid.be en www.dogid.be, zodat uw rijksregisternummer kan gekoppeld worden met het chipnummer van uw dier, en dan kunt u de nodige aanpassingen doen.

Kat ter illustratie

PIJN BIJ KATTEN

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Pas als je ze stiekem observeert merk je dat er iets niet in orde is. Maar als je ze dan streelt, lijkt de pijn weg... Daarom is observeren zo belangrijk.

Eventuele tekenen van pijn die je kan opmerken:

  • minder actief zijn, meer slapen
  • voorzichtig zijn bij springen of bij het afdalen van een trap
  • minder verzorgen van de vacht
  • veranderd gedrag: minder, of juist meer, contact zoeken; klagen of zelfs agressief worden bij aanraking
  • vermageren
  • behoefte doen in de buurt van de kattenbak maar niet meer erin

Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, maak dan een afspraak. Dan kan ze onderzocht worden en kunnen we de pijn verlichten.

Gebit hond ter illustratie

BLIJVENDE MELKTANDEN

Bij de tandwisseling vallen eerst de melktanden uit, en komen de blijvende tanden korte tijd later tevoorschijn.

Maar soms gebeurt het dat de melktanden blijven zitten, en dan worden de blijvende tanden opzij gedrukt en gaan die dus scheef staan.

Dan is het nodig om de melktanden te trekken (onder algemene verdoving), zoniet ontstaan blijvende kauwproblemen, en ook cariës omdat etensresten blijven zitten.

Naar het buitenland

Als u met uw hond, kat of fret naar het buitenland gaat moet u het Europees Paspoort zeker meenemen. Daarin staan de gegevens van uw huisdier (geboortedatum, geslacht, ras, nummer van de microchip, ...) en uw gegevens als eigenaar. In het Europees Paspoort wordt ook de vaccinatie hondsdolheid genoteerd. De vaccinatie hondsdolheid ( = rabiës ) moet minstens 3 weken vóór het vertrek naar het buitenland gegeven worden. Jonge dieren kunnen pas vanaf de leeftijd van 12 weken gevaccineerd worden, en vermits het 3 weken duurt vooraleer het vaccin werkt, kan u pas op reis vertrekken als uw viervoeter 15 weken oud is.

Sommige landen eisen extra maatregelen. Als u naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta wilt reizen moet, ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur voor u het land binnenkomt, uw huisdier behandeld worden tegen de inwendige parasiet Echinococcus Multilocularis. Dit gebeurt door middel van een injectie. Deze behandeling wordt ingevuld in het Europees Paspoort. Ook moet er een volledige gezondheidscontrole gebeuren en in het Europees Paspoort genoteerd worden.

In sommige landen zijn er regels voor zogenaamde “gevaarlijke” rashonden, namelijk in Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Denemarken en Zwitserland.

Vaccinatie konijntjes

Reeds lang kunnen we konijnen inenten met een combinatievaccin tegen myxomatose en tegen VHS1. Dit vaccin geeft een goede bescherming gedurende 1 jaar. Sinds 2010 verspreidt zich in Europa een variant van het virus van VHS1, namelijk VHS2. Dit nieuwe virus is verantwoordelijk voor veel sterfte onder de konijnen. Gelukkig bestaat er nu ook een vaccin tegen VHS2, waarvan onlangs wetenschappelijk is vastgesteld dat de werkingsduur ook 1 jaar is. Dus volstaat het om onze konijntjes 1 maal per jaar in te enten om ze volledig te beschermen tegen deze drie infecties.