Dierenartsen Abrams en Apers 0468 19 57 77 Zwijndrecht

0468 19 57 77
Facebook logo
Feline inspiration days

Feline inspration days

Onlangs kon ik, online, twee zeer leerrijke bijscholingen volgen.

De eerste bijscholing, "Feline Inspiration Days", was behoorlijk intensief en werd gegeven gedurende 6 avonden. De onderwerpen waren zeer divers en interessant, onder andere herkennen en behandelen van pijn, ademhalingsproblemen, suikerziekte (eventueel in combinatie met pancreatitis), nierinsufficiëntie en nog veel meer.

Old dogs matter

Old Dogs Matter

En dan was er nog de bijscholing "Senior honden en chronische ziekten": wat zijn de ouderdomsproblemen en hoe kunnen we die aanpakken zodat onze oudjes nog een goede levenskwaliteit hebben.

Dierenarts Kris Apers voor de klas

WERELDDIERENDAG 2019

Naar aanleiding van Werelddierendag ging ik op 4 oktober naar basisschool De Krinkel om daar, net zoals vorig jaar, voor al de leerlingen van het 4de leerjaar te spreken over dieren en het houden ervan (in de 2 betekenissen van het woord).

Het was wederom een aangename ervaring: de interesse van de kinderen, hun originele vragen en hun ruime verbeelding verrassen telkens opnieuw.

GOED NIEUWS VOOR DE (EIGENAARS VAN) KONIJNTJES

De werkingsduur van het vaccin tegen de meest recente ziekte bij konijnen, namelijk VHS2, is verder onderzocht en het staat vast dat deze inenting de konijnen beschermt gedurende 1 jaar. Vanaf nu moeten we onze konijntjes dus nog maar 1 maal per jaar inenten, met een combinatievaccin tegen myxomatose, VHS1 en VHS2.

Close-up van kat in Cat Welfare logo

BIJSCHOLING CAT WELFARE

Zaterdag 30 maart 2019 heb ik, voor de derde maal, een zeer interessante bijscholing kunnen volgen over problemen bij katten.

De onderwerpen waren zeer uiteenlopend: aantasting van het zenuwstelsel, huidinfecties, problemen ter hoogte van de nieren en de urineblaas, aandoeningen van het hart, een bespreking van een aantal acute gevallen en een uitgebreide lezing over het gedrag van katten.

Er waren zes sprekers, van verschillende universiteiten in binnen- en buitenland. Elk van hen kende zijn vak door en door, en slaagde erin zijn kennis met groot enthousiasme over te brengen, zodat ze hun publiek bleven boeien tot de laatste minuut.

Dierenarts voor de klas - vierde leerjaar

Op bezoek bij het 4de leerjaar

Op uitnodiging van de juffen van het 4de leerjaar van De Krinkel in Zwijndrecht ben ik op 15 oktober in de school gaan praten over dieren.

Eerst ging het over de dierenartsenpraktijk. Welke dieren leven er dicht bij de mensen? Welke gezelschapsdieren kennen we? Hoe onderzoek ik ze? Wat kan ik doen om ze te helpen?

In het tweede deel heb ik gesproken over het voorkómen van bijtincidenten. Hoe kan het gebeuren dat onze vertrouwde viervoeter ons bijt? Met welke lichaamstaal maakt onze hond ons duidelijk dat de situatie kan escaleren?

Er waren zo’n honderdtal kinderen aanwezig en ze hebben echt flink geluisterd en stil gezeten!

Daarna stelden ze nog vele vragen waaruit bleek dat ze erg begaan waren met dieren! Op het einde konden ze het meegebrachte praktijkmateriaal eens uittesten. Vooral de stethoscoop en de otoscoop bleken interessant.

Kip wordt onderzocht - close up foto

Opleiding Kip it Healthy

Op 4 oktober volgde ik een intensieve bijscholing over hobbykippen: “Kip it Healthy”.

Gedurende een ganse dag werd er uitleg gegeven over alle aspecten van het houden van kippen in onze tuin: juiste huisvesting, voeding en verzorging, voorkómen van problemen en behandelen van eventuele ziektes. De lessen - veel theorie maar nog veel meer praktische oefeningen - werden gegeven in verschillende lokalen van Hof Ter Motte in Nevele, door vier gerenommeerde “kippenspecialisten” van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.

Een zeer interessante en intensieve opleiding!